Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΣΚΕΨΕΙΣ EN ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Εδώ είμαστε λίγο πιο απόμακρα. Αν μη τι άλλο γλιτώνουμε κάπως απ’ την προεκλογική
βία της αφίσας, κοιτάζοντας προς τη θάλασσα και την απόψυξη των υποσχέσεων.
Όχι ότι τα πάθη είναι αποδυναμωμένα. Το αντίθετο, αν λάβεις υπόψιν σου το έντονα τοπικιστικό στοιχείο που είναι εγγεγραμμένο από αρχαιοτάτων χρόνων στο αίμα των κατοίκων της περιφέρειας, όπου κι αν βρίσκεται αυτή, σε συνύπαρξη με το γεγονός ότι δε γνωριζόμαστε απλώς, αλλά παραγνωριζόμαστε. Για την ακρίβεια πέφτουμε ο ένας πάνω στον άλλον καθημερινά θέλοντας και μη. Πότε ολόκληρες καλημέρες, πότε μισές μέσ’ απ’ τα δόντια, πότε τίποτα. Συμβαίνουν αυτά.
Τις τελευταίες μέρες λίγο πριν την ανάμετρηση των αναρίθμητων -σε σχέση με παλιότερα- υποψηφίων Μαυρογιαλούρηδων για τη σωτηρία εαυτών -κυρίως- και αλλήλων -της ίδιας φατρίας- μπορείς να σταθείς και να παρατηρήσεις τις εκφράσεις στα πρόσωπα που συναντάς καθ’ οδόν, να γίνεις ωτακουστής, -αυτονόητη η σημασία αυτής της λέξης αφού με τα αυτιά ακούμε αλλά είχε αρχικά μια διαφορετική σημασία, όχι απλά ακούω αλλά ακούω πολύ καλά, ώσπου σήμερα να ερμηνεύεται κρυφακούω- να συζητήσεις τα τεκταινόμενα με τους βέβαιους και τους αβέβαιους ψηφοφόρους ή να αποστασιοποιηθείς πλήρως, διατηρώντας τουλάχιστον τη μυστικότητα της επιλογής σου. Δεν υπάρχουν συνταγές αν και τελικά φοβάμαι ότι όλοι το ίδιο ξαναζεσταμένο φαΐ θα φάμε αφού περάσουν οι δυο επόμενες Κυριακές.
Κι αφού η ατομική ευθύνη αυτής της ιστορίας δεν είναι συνάγωγο κομματικού δρόμου αλλά απόρροια πολιτικής σκέψης και πράξης -κάτι που έχουμε μπερδέψει ή ξεχάσει- ας αποφασίσουμε προς τα πού θα πάμε. Σώζοντας πρώτα τον εαυτό μας -δηλαδή την ψυχή μας- μήπως σώσουμε κι από σπόντα κανέναν άλλο;


Stavronia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου