Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μια ακόμα παγκόσμια μέρα που ελάχιστοι τη θυμόμαστε. Είναι η μέρα που γεννήθηκε ''το ασχημόπαπο'', ο Δανός παραμυθάς Χανς-Κρίστιαν Άντερσεν. Ο γιος ενός τσαγκάρη και μιας πλύστρας, ήρθε στον κόσμο στις 2 Απριλίου το 1805 και πέθανε στις 4 Αυγούστου του 1875. Ορφανός από πατέρα σε ηλικία 11 ετών  έζησε στερημένα παιδικά χρόνια αλλά κατέφευγε στις μικρές αυτοσχέδιες παραστάσεις που έστηνε με τις κούκλες που ο ίδιος κατασκεύαζε. Στο δικό του κουκλοθέατρο απομνημόνευε έργα του Σέξπηρ και τα δραματοποιούσε
Ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος ο Στ' ανακαλύπτοντας το ξεχωριστό αυτό αγόρι ανέλαβε να το στείλει στα καλύτερα σχολεία. Με μεγάλες δυσκολίες ο μικρός Χανς κατάφερε να τελειώσει το Γυμνάσιο. Αργότερα συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αλλά σταμάτησε χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του.
Το 1822 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο αλλά δεν γίνεται γνωστό. Το 1829 γράφει μια ιστορία φαντασίας που γνωρίζει  επιτυχία. Συνεχίζει τη συγγραφική του δράση με ποιήματα, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα αλλά θα γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό με τα παραμύθια του, 168 στο σύνολο, τα οποία αργότερα θα μεταφραστούν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου. ''Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι'', '' Η Τοσοδούλα'', ''Η βασίλισσα του χιονιού'', ''Το ασχημόπαπο'', ''Το κοριτσάκι με τα σπίρτα'' και πολλά ακόμα συντρόφεψαν και μάγεψαν σχεδόν όλα τα παιδιά του δυτικού κόσμου τους  προηγούμενους αιώνες. 
Μέσα σ' αυτά, παρόλο που είναι βασισμένα σε λαϊκούς θρύλους υπάρχουν πολλά κρυμμένα στοιχεία από την ίδια την προσωπικότητα και τα βιώματα του Άντερσεν, ενός άντρα ευαίσθητου αλλά αδύναμου και ματαιόδοξου -πλην ευφυούς-, γι' αυτό διαπνεόνται από μια αίσθηση απαισιοδοξίας, ανεκπλήρωτου και συνήθως  δεν έχουν ευχάριστο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου