Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΜΥΚΟΝΟΣ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ

Αλλοιωμένο ως το κόκαλο αλλά και παρεξηγημένο νησί. Αντιπαθές έως άθλιο αν θες ντε και καλά να το κρίνεις, πριν πας, από τον τρόπο που προβάλλεται στα ΜΜΕ και στα έντυπα των κομμωτηρίων. Δικαίως και αδίκως. Με μια βδελυγματική ιστορία, παρελθούσα αλλά και παροντική, γραμμένη από τους πάλαι ποτέ greek hot lovers, τις αμερικάνικες χλιαρές αισθηματικές ταινίες της δεκαετίας του ’70 και του ’80, το glamorous, την επιδειξιομανία, τα γιωτ, τις μυθικές βίλες, τους νεόπλουτους, τους ζάπλουτους, τους μαϊντανούς, τις τηλεπερσόνες, τις οργανωμένες-οργιαστικές παραλίες που για να ξαπλώσεις το κορμάκι σου και να πιεις έναν καφέ πρέπει να πληρώσεις ένα μηνιάτικο, το αδιάκοπο ξεπούλημα και πάει λέγοντας.

Είναι κρίμα αυτό το υπέροχο νησί να έχει ισοπεδωθεί τόσο και για τόσα πολλά χρόνια από την εμπορευματοποίηση, με τις ορδές των μεθυσμένων να τρέχουν ανεξέλεγκτα νυχθημερόν σε δρόμους και διασταυρώσεις χωρίς σήμανση, να κινδυνεύεις ως πεζός εξαιτίας της έλλειψης πεζοδρομίων, να περνάς από τους μόνιμα ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών, να ανακαλύπτεις την ανυπαρξία αυθεντικών μυκονιάτικων προϊόντων εκτός από τα γνωστά αμυγδαλωτά που οι τιμές τους είναι απαγορευτικές και το χειρότερο να έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ξένη χώρα με το ν’ ακούς όλες τις άλλες γλώσσες εκτός από τη δική σου. Κι όμως είναι τόσο υπέροχη η διαδρομή με τα πόδια από τον Τούρλο προς το παλιό λιμάνι και τη Χώρα αρκεί να αφεθείς στη μαγεία από τις μικρές νησίδες κάτω απ’ το δρόμο και στο κάτασπρο φως των σπιτιών.
Κι όμως η λάμψη στα πεντακάθαρα, πλακόστρωτα σοκάκια θολώνει μέσα σου όταν νιώθεις ότι όλο αυτό το ιλλουστρασιόν σκηνικό γίνεται για εμπορικούς λόγους και αφορά άλλους επίσης ιλλουστρασιόν.

Παρόλο που αυτά που είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα παντού, η Μύκονος δεν είναι μόνο και αποκλειστικά έτσι. Είναι ένα πανέμορφο νησί με πολλές μικρές - μη οργανωμένες παραλίες, με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, με γραφικές, καθαρές πανσιόν που τις λειτουργούν κάποιες παλιές, μυκονιάτικες οικογένειες -έστω λίγες αλλά υπάρχουν ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο- με φυσιολογικές τιμές και μέρη για να φας χωρίς να είσαι συγγενής της Πάρις Χίλτον, αρκεί να τα ψάξεις επί τόπου ή να έχεις πάει μιλημένος από άλλους, τουτέστιν διαβασμένος.
Εκτός από τα πάρτι και τους κοσμικούς έχει πολλά άλλα πράγματα να σου δώσει.

Και φυσικά τη δυνατότητα να επισκεφτείς τη γενέτειρα του Απόλλωνα, τη Δήλο, αν
είσαι αποφασισμένος να πάρεις μια μικρή γεύση από τα κομμάτια ενός πολιτισμού που έλαμψε πριν πέντε χιλιάδες χρόνια, όταν η αυθεντική δύναμη, το μέτρο, η αρμονία, η χάρη και η ομορφιά πήγαζαν από την εύθραστη επικράτεια της αυθεντικής δημοκρατίας.

Stavronia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου