Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΡΕΜΠΩ (Arthur Rimbaud)

"Στο τέλος θεώρησα ιερή την αταξία του νου μου."

 A. Rimbaud

Ο μεγαλύτερος ίσως εκπρόσωπος του συμβολισμού, γεννήθηκε το 1854 στη γαλλική πόλη Σαρλβίλ όπου εκεί έζησε τα πρώτα νεανικά του χρόνια στο αγρόκτημα της οικογένειας της μητέρας του με τα άλλα τέσσερα αδέλφια του. Ο πατέρας -στρατιωτικός στο επάγγελμα- τους  είχε εγκαταλείψει όταν ο Αρθούρος ήταν έξι χρόνων. Υπό την αυστηρή επιτήρηση της μητέρας του φοίτησε το 1861 στο ινστιτούτο Ροσσά για τρία περίπου χρόνια, όπου διακρίθηκε με επαίνους και βραβεία για την επίδοσή του στην ιστορία, γεωγραφία, λατινικά, γραμματική και μαθηματικά. Το 1865 φοιτώντας στο κολλέγιο της Σαρλβίλ ξεχώρισε ξανά για τις ικανότητές του στα μαθήματα.
Το 1866 δημοσίευε το ποίημά του Les Étrennes des ophelins στην εφημερίδα La Revue pour Tous.
Ο δάσκαλός του στο Κολλέγιο Ζωρζ  Ιζαμπάρ έγινε κατά κάποιο τρόπο μέντορας και σύμβουλός του. Σ' εκείνον έστελνε για μερικά χρόνια αντίγραφα των ποιημάτων του αλλά και επιστολές καθώς ο Ιζαμπάρ είχε εγκαταλείψει τη Σαρλβίλ λόγω του γαλλογερμανικού πολέμου.
Από τον Αύγουστο του 1870 αρχίζουν οι περιπλανήσεις του Ρεμπώ εντός και εκτός Γαλλίας, παράλληλα με την  άρνησή του να επιστρέψει στη μητέρα του.
Ταξιδεύει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης κάνοντας διάφορα επαγγέλματα, από ζητιάνος ως παιδαγωγός αλλά και εργάτης, ναυτικός κ.α., ενώ ταυτόχρονα γράφει ποίηση. Ζει χωρίς περιορισμούς και σοκάρει κάθε φορά τη λογοτεχνική αφρόκρεμα της εποχής με την προκλητικότητα και την αντικοινωνικότητά του, καθώς κατηγορείται για έκλυτο βίο συνδυάζοντας την αναρχία που τον διέπει με την ομοφυλοφιλία.
Το επόμενο διάστημα ταξιδεύει σε διάφορες χώρες της Αφρικής  ασχολούμενος με το εμπόριο αλλά και χαρτογραφώντας άγνωστες περιοχές. Στη Σομαλία, ταλαιπωρημένος από κακουχίες η υγεία του αρχίζει να κλονίζεται. Μεταφέρεται στη Μασσαλία όπου οι γιατροί διαπιστώνουν ότι πάσχει από καρκίνο των οστών και αναγκάζονται να του ακρωτηριάσουν το δεξί πόδι. Μετά την παρέλευση λίγων μηνών η κατάστασή του επιδεινώνεται πάλι και φεύγει απ' τη ζωή το 1891 σε ηλικία τριάντα επτά ετών. Στην επιτύμβια στήλη του τάφου του είναι γραμμένη η φράση: "Προσευχηθείτε  γι' αυτόν."
Με τη δική του συγκατάθεση δημοσιεύτηκαν ποιήματά του το 1870 σε περιοδικά, ενώ το μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε με ενέργειες δικές του ήταν το Μια εποχή στην κόλαση. Πολλά απ' τα άλλα ποιήματά του δημοσιεύτηκαν εν αγνοία του.
Ο Ρεμπώ θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας ποίησης, που επηρέασε τους Γάλλους υπερρεαλιστές, αλλά και αντισυμβατικούς σπουδαίους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα στο πεδίο της μουσικής, όπως τον Τζιμ Μόριον, την Πάτι Σμιθ, τον Τζων Λένον, τον Μπομπ Ντύλαν.
"Ποιητής της εξέγερσης'' κατά τον Αλμπέρ Καμύ, έγινε είδωλο για τους επαναστατημένους φοιτητές στην ταραγμένη Γαλλία το Μάη του ' 68.

2 σχόλια:

  1. Το μεθυσμένο καράβι

    Αρθούρε Ρεμπώ
    απόψε θα μπω
    στο μαύρο μεθυσμένο σου καράβι
    μακριά ν' ανοιχτώ
    σε κύκλο φριχτό
    που ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει

    Αγγέλου γιασεμιά
    σκόρπισες μέσα στην βρομιά
    κληρονομιά
    για μας
    κι εσύ παντοτινά
    σε σταυροδρόμια σκοτεινά
    το σατανά πολεμάς

    Αρθούρε Ρεμπώ
    το βράδυ θαμπό
    και η πόρτα του παράδεισου κλεισμένη
    κατάρα κι οργή
    μοιράζουν την γη
    και χέρι χέρι παν οι κολασμένοι

    Αρθούρε Ρεμπώ
    θα μπω στο μεθυσμένο σου καράβι
    Αρθούρε Ρεμπώ
    να δω ποια σπίθα σώθηκε κι ανάβει

    Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
    Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
    Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι ετοιμαζόμουν σήμερα να το αναρτήσω γιατί χτες τη νύχτα ο Μορφέας με καλούσε.Και οι επόμενες μέρες θα είναι αφιερωμένες σ' αυτόν, τον πιο καταραμένο απ΄τους καταραμένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή